Γενικά

Το παιχνίδι είναι διασκέδαση!

Το παιχνίδι είναι διασκέδαση!!

Το παιχνίδι είναι μάθηση!!

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν βασικές δεξιότητες όπως τη γλώσσα, τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων, τον αυτοέλεγχο και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Σ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα παιχνίδια ρόλων.

Μέσα από το παιχνίδι ρόλων τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλους, πώς να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν. Ανακαλύπτουν τις ανθρώπινες σχέσεις και μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση, τον φόβο και το θυμό τους. Εξερευνούν, δοκιμάζουν, μαντεύουν και ανακαλύπτουν χτίζοντας τα θεμέλια για την μετέπειτα εκπαίδευση τους στις επιστήμες και στα μαθηματικά. Το παιχνίδι είναι θεμελιώδες μέρος της γνωστικής, κοινωνικής, συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Το παιχνίδι ρόλων συνήθως περιλαμβάνει αναμνήσεις του παιδιού από μια οικεία κατάσταση, όπως μια βόλτα για ψώνια ή μια επίσκεψη στο γιατρό. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη μνήμη τους για να αναδημιουργήσουν σκηνές που έχουν ζήσει και για να εξασκήσουν την επίλυση προβλημάτων που μπορεί να είναι μέρος αυτών των σεναρίων.

Το παιχνίδι ρόλων προωθεί τη λεκτική επικοινωνία καθώς τα παιδιά αναπαράγουν λέξεις που έχουν ακούσει (πχ «θα ήθελα ένα κιλό μήλα παρακαλώ») και απαιτεί από το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες ακρόασης και να ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Οι γονείς είναι οι πρώτοι συμπαίκτες του παιδιού. Τα παιχνίδια εξελίσσονται από το κου-κου-τσα σε πιο περίπλοκα παιχνίδια που περιλαμβάνουν παιχνίδια ρόλων. Αυτά μπορεί να είναι παιχνίδι φροντίδας μια κούκλας για παράδειγμα, αγώνας αυτοκινήτων στο πάτωμα ή ένα πάρτι τσαγιού. Όταν οι γονείς αλληλεπιδρούν, το παιχνίδι αναπτύσσεται, διαρκεί περισσότερο και είναι γίνεται πιο περίπλοκο. Ο ενήλικας διδάσκει στο παιδί πώς να διατηρήσει μια δραστηριότητα και να αναπτύξει ιδέες.

Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, το ίδιο κάνει η γλώσσα και η πολυπλοκότητα του παιχνιδιού. Το πάρτι τσαγιού εξελίσσεται σε πικ νικ, γιορτή ή πάρτι γενεθλίων για τον ήρωα του παιδιού!! Το παιδί επωφελείται από το εκτεταμένο λεξιλόγιο και τις δημιουργικές ιδέες του ενήλικα.

Τα παιδιά παίζουν σήμερα οκτώ ώρες λιγότερο την εβδομάδα από τα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980. Η τεχνολογία έχει διαδραματίσει το ρόλο της σε αυτό.

Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια ρόλων

Πιστεύουμε ότι τα καλύτερα παιχνίδια ρόλων έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα παιδί μόνο του, ή με φίλους ή γονείς. Θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά για να διαρκέσουν χρόνια και αρκετά όμορφα για να έχουν μόνιμη θέση στο σπίτι σας. Τα καλύτερα παιχνίδια ρόλων είναι προσβάσιμα, ώστε το παιδί να μπορεί αυθόρμητα να αποφασίσει πότε και πώς να παίζει. Αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια πρέπει να μείνουν έξω, στο σπίτι, όπου τα παιδιά μπορούν εύκολα να φτάσουν σε αυτά.

Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας:

·         Κουκλόσπιτα και γκαράζ αυτοκινήτων που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να είναι υπεύθυνα. Η αναπαράσταση σεναρίων πραγματικής ζωής ή η απελευθέρωση ενός δεινοσαύρου στο σαλόνι του κουκλόσπιτου, αφήνει τη φαντασία να καλπάζει.

·         Οι κουζίνες παιχνιδιού βρίσκονται στην καρδιά του παιχνιδιού ρόλων. Ενώ τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να μιμούνται τον κόσμο γύρω τους, μαθαίνουν επίσης να κόβουν, να ανακατεύουν,  να ανοίγουν, να κλείνουν και να μεταφέρουν και να αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους.

·         Παίξτε με το μανάβικο, με την ταμειακή μηχανή – ποικιλία παιχνιδιών- τροφίμων και χρήματα συναρπάζουν τα παιδιά καθώς τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι πελάτες ή ιδιοκτήτες καταστημάτων. Ο χειρισμός των χρημάτων στο παιχνίδι βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη αριθμητικών δεξιοτήτων.

Το παιχνίδι πρέπει να είναι ευχάριστο, να επιλέγεται ελεύθερα από το παιδί. Αλλά πάνω απ ‘όλα, το παιχνίδι το ίδιο, είναι πιο σημαντικό από οποιονδήποτε τελικό στόχο.