Γενικά

Γιατί αγαπάμε τα παζλ!

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι τα παζλ είναι καλά για το μυαλό και τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σας. Γιατί όμως τα παζλ θεωρούνται χρήσιμα για τη διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού; Εδώ είναι μερικοί λόγοι.

Ο κόσμος γύρω τους

Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού επηρεάζεται σημαντικά όταν ένα παιδί αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω του. Τα παζλ παρέχουν αυτή τη βασική δυνατότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν άμεσα με το περιβάλλον τους και να αλλάζουν το σχήμα και την εμφάνισή του όταν παίζουν με παζλ.

Συντονισμός χεριών-ματιών

 Όταν τα παιδιά αναστρέφουν, γυρίζουν, αφαιρούν κλπ κομμάτια του παζλ, εξασκούν το συντονισμό μεταξύ των χεριών και των ματιών τους. Τα μάτια βλέπουν το παζλ και ο εγκέφαλος στη συνέχεια οραματίζεται πώς πρέπει να φαίνεται το παζλ ή ποιο κομμάτι πρέπει να βρεθεί και να τοποθετηθεί. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος, τα μάτια και τα χέρια συνεργάζονται για να βρουν το κομμάτι, να το χειριστούν ανάλογα και να το τοποθετήσουν με ακρίβεια στο παζλ.

Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας

Παρόμοια με τον τρόπο που επιτυγχάνεται ο συντονισμός χεριών-ματιών, τα παζλ παρέχουν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για το γράψιμο και για άλλα σημαντικά επιτεύγματα.

Επίλυση προβλημάτων

Η ικανότητα αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων είναι πολύτιμη και σημαντική. Καθώς ένα παιδί κοιτάζει διάφορα κομμάτια και καταλαβαίνει πού ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν, αναπτύσσει αυτή τη ζωτική ικανότητα. Ένα παζλ, τελικά, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αντιγράφοντας! Είτε ταιριάζει το κομμάτι είτε δεν ταιριάζει. Έτσι, τα παζλ διδάσκουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να καταλάβουν πώς να λύνουν προβλήματα και να σκέφτονται με λογικό τρόπο.

Αναγνώριση σχήματος

Για μικρά παιδιά – ακόμη και για μωρά – η μάθηση να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν σχήματα αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους. Τα παζλ μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά με αυτό, αφού τα κομμάτια πρέπει να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν πριν συναρμολογηθούν.

Μνήμη

Τα απλά παζλ και άλλοι τύποι παζλ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης ενός παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα πρέπει να θυμηθεί το μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα των διαφόρων κομματιών καθώς ασχολείται με το παζλ. Εάν ένα κομμάτι δεν ταιριάζει, το παιδί το αφήνει στην άκρη, αλλά θα πρέπει να θυμάται αυτό το κομμάτι όταν χρειαστεί.

Καθορισμός μικρών στόχων

Καθώς ένα παιδί εργάζεται πάνω σε ένα παζλ, θα αναπτύξει συχνά μια στρατηγική για να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Μπορεί να κάνει όλα τα άκρα πρώτα, για παράδειγμα, ή να ταξινομήσει όλα τα κομμάτια σε σωρούς ανάλογα με τα χρώματα ή τα σχήματα. Αυτό βοηθά ένα παιδί να μάθει να επιτυγχάνει μικρούς στόχους ως μέσο προς έναν μεγαλύτερο στόχο.

Μην το σκέφτεστε άλλο! Τα παζλ αποδεδειγμένα είναι από τα πιο διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας και – γιατί όχι- και σε σας!!!