Γενικά

Απόκριες: Χαρίστε στα παιδιά τη μαγεία τους

Ό,τι και αν θέλει να ντυθεί, το παιδί σας έχει να κερδίσει πολλά από την εμπειρία των Αποκριών μιας και έχουν αποδεδειγμένα πολλά οφέλη στη παιδική ψυχολογία.

Αυτές τις Απόκριες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Για τα παιδιά όμως οι Απόκριες θα είναι πάντα γεμάτες γέλιο και παιχνίδι ακόμα κι αν οι παιδότοποι είναι κλειστοί, ακόμα κι αν δε γεμίσουν οι αυλές των σχολείων με πριγκίπισσες, σούπερ ήρωες και ιππότες.

Σίγουρα τα παιδιά έχουν τέλειες ιδέες για το τι θα ντυθούν φέτος. Είτε επιλέξουν τη στολή κάποιου σούπερ ήρωα είτε κάποιου φοβερού δράκου φροντίστε να ενθαρρύνετε τη χαρά της μεταμφίεσης και πάρτε ενεργά μέρος σε αυτό το παιχνίδι! Αυτές οι λίγες ώρες που θα υποδύονται κάτι άλλο από αυτό που είναι μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη

Η επίδραση της μεταμφίεσης
Φαντασία

Η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών δεν σταματά να μας ξαφνιάζει! Αν προσθέσουμε στην ήδη ζωηρή φαντασία τους και μια τιάρα ή ένα σπαθί, είναι βέβαιο πως το μυαλό τους θα τρέξει με τεράστιες ταχύτητες γιατί βέβαια, μια πριγκίπισσα χρειάζεται ένα βασίλειο, ένας ιππότης ένα κάστρο και μια νεράιδα το δάσος της. Επομένως, θα πρέπει και να τα δημιουργήσουν!

Ελευθερία και θάρρος

Τα παιδιά μέσα από τους ρόλους που επιλέγουν τις Απόκριες αλληλοεπιδρούν διαφορετικά με τους φίλους τους και τους εαυτούς  τους γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία. Μέσω των μεταμφιέσεών τους δοκιμάζουν νέους τρόπους προσέγγισης των γύρω τους ανακαλύπτοντας έτσι στοιχεία που τους αρέσουν ή που προτιμούν να αποβάλουν. Για παράδειγμα, ένας ιππότης είναι γενναίος, δε φοβάται το σκοτάδι ή τον θόρυβο που κάνει ο αέρας.

Αποφασιστικότητα

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που είναι μεταμφιεσμένα σε κάποιον ήρωα που θαυμάζουν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν κάτι δύσκολο για εκείνα γιατί νοιώθουν ότι ο χαρακτήρας που υποδύονται θα το κατάφερνε.

Ενσυναίσθηση

Τα παιδιά, όσο φορούν τις στολές τους αντιδρούν όπως φαντάζονται ότι θα αντιδρούσε ο χαρακτήρας που υποδύονται: Ένας υπερήρωας υπερασπίζεται το καλό ακόμα κι αν πρέπει να αφήσει τη λιχουδιά του στη μέση, ένας ιππότης θα πολεμήσει τον δράκο για να σώσει την πριγκίπισσα ακόμα κι αν το παιδικό στην τηλεόραση δεν έχει τελειώσει, μια πριγκίπισσα θα τακτοποιήσει το παλάτι της ακόμα κι αν αυτό δεν της αρέσει τόσο πολύ. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των παιδιών με ευχάριστο τρόπο.

Μίμηση

Τα παιδιά προκειμένου να υποδυθούν το ρόλο που έχουν διαλέξει θα πρέπει να ανασύρουν από τη μνήμη τους τις πληροφορίες που γνωρίζουν για αυτό τον ρόλο προκειμένου να τον μιμηθούν. Η μνήμη και η μίμηση ενισχύουν σημαντικά την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών των παιδιών! Επιπλέον, τα παιδιά ενισχύουν το λεξιλόγιο τους. Τι μπορεί να συζητούσαν, για παράδειγμα, ένας μάγος, μια νεράιδα και ο Ζορό;

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, ακόμα κι αν είναι τα πράγματα διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει, δημιουργείστε τις προϋποθέσεις και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους και να νιώσουν τη χαρά των Αποκριών.