Γενικά

Χαρταετοί: Λίγα λόγια για το διασκεδαστικό έθιμο που ενώνει μικρούς και μεγάλους!

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τα παιδιά περιμένουν πως και πώς να πετάξουν τον χαρταετό τους ψηλά στον ουρανό. Αν είστε από τους τυχερούς που ζείτε κοντά στην εξοχή φροντίστε να μην απογοητεύσετε τους μικρούς μας φίλους.

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του διασκεδαστικού εθίμου;

Η ιστορία του χαρταετού φαίνεται να ξεκινάει από την αρχαία Κίνα περίπου 2.400 χρόνια πριν! Οι λαοί της ανατολής στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά ανέβει ο χαρταετός τόσο περισσότερη τύχη θα είχαν.

Οι χαρταετοί τότε κατασκευάζονταν από απλά αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά που βρίσκονταν σε αφθονία: μπαμπού, μετάξι και χαρτί.

Στην αρχαία Ελλάδα (4ο αιώνα π.χ.), ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του. Μάλιστα υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.

Στην Ευρώπη οι χαρταετοί εμφανίστηκαν όταν ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο το 1295 κατέγραψε την κατασκευή και τον τρόπο πτήσης των χαρταετών και φυσικά τους εισήγαγε επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στην Κίνα.

Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος μαζί με τον γιο του Γούιλιαμ διεξήγαγαν το περίφημο πείραμα τους με τη χρήση ενός χαρταετού και ενός μεταλλικού κλειδιού που είχε ως στόχο να αποδείξει πως ο κεραυνός προϋποθέτει την ύπαρξη ηλεκτρισμού και αργότερα οδήγησε στην επινόηση του αλεξικέραυνου.

Επίσης, οι χαρταετοί έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην έρευνα και τους πειραματισμούς των αδελφών Ράιτ όταν σχεδίαζαν και κατασκεύασαν το πρώτο τους αεροπλάνο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το πέταγμα του χαρταετού σήμερα συμβολίζει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς, και την είσοδο στην περίοδο της Σαρακοστής. Επίσης συμβολίζει την ανάγκη μας για πνευματική και ψυχική εξύψωση.

Ότι κι αν συμβολίζει το μόνο σίγουρο είναι ότι το πέταγμά του δίνει μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους, κι αν δεν καταφέρουμε να νιώσουμε αυτή τη χαρά αυτήν την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να τη νιώσουμε κάποια ηλιόλουστη μέρα σύντομα!

Μην ξεχαστείτε!!! Προμηθευτείτε τους χαρταετούς σας και υποσχεθείτε στα παιδιά ότι πολύ σύντομα θα τους πετάξετε ψηλά στον ουρανό!